"ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ"

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Διήμερο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Κοινών Επιχειρείν»

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην πράξη

28 & 29 Μαΐου 2022

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το Διήμερο εκδηλώσεων για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τους κύκλους παρουσιάσεων  – συζητήσεων - εργαστηρίων για την κοινωνική οικονομία (εντός της πειραματικής σκηνής) με προσκεκλημένους εισηγητές από εντός και εκτός Κρήτης από το αρμόδιο υπουργείο, φορείς άσκησης πολιτικής, χρηματοδοτήσεων, Δίκτυα Κοιν. Οικονομίας και θετικών πρακτικών. Μεγάλη και η συμμετοχή των κοινωνικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων που αναφέρονται στη Κοιν. Οικονομία στον αίθριο χώρο  του κέντρου με περίπτερα ή σχετικά stand.

Στόχοι του Διήμερου ήταν:

  • Να διαχυθούν πιο έντονα η ιδέα και η σημασία της  κοινωνικής οικονομίας στον μέσο πολίτη του νησιού,
  • Να παρουσιαστούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω πεδίου από την Κρήτη και καλά παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει μεταφορά θετικής εμπειρίας ,ανατροφοδότηση της προσπάθειας ανάπτυξης του πεδίου και ο μέσος επισκέπτης - πολίτης να δει από κοντά πως δρα μια κοινωνική επιχείρηση.
  • Nα αναδειχθεί η κοινωνική οικονομία ως μηχανισμός βιώσιμης  ανάπτυξης ,παραγωγής  ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσο ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων παρουσιάστηκαν:

  • Το Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο για την κοινωνική οικονομία προκειμένου ο κόσμος να αντιληφθεί το κοινωνικό επιχειρείν στην Κρήτη ως μια δραστηριότητα που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική κατεύθυνση για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή,
  • Ο ρόλος των ΟΤΑ ως μοχλός ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας μέσα από συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς, δωρεάν παραχωρήσεις κινητών και ακίνητων πραγμάτων σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
  • Καλές πρακτικές ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας σε θεματικούς τομείς της RIS 3
  • Εργαλεία χρηματοδότησης της κοινωνικής οικονομίας (ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά) καθώς και εργαλεία μικρο-πιστώσεων από τραπεζικούς οργανισμούς (συνεταιριστικούς ή μη).
  • Δραστηριότητές από τις ντόπιες και από την λοιπή Ελλάδα Κοινωνικές Επιχειρήσεις, δίκτυα (άτυπα και τυπικά) και συλλογικότητες κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων, ερευνητικά εργαστήρια οργανισμοί ανοικτών τεχνολογιών, Δήμοι, κοινωνικές υπηρεσίες & κέντρα κοινότητας αυτών, το παρατηρητήριο κοινωνικής ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, αναπτυξιακές εταιρείες, εταιρείες συμβούλων κοινωνικής οικονομίας και τράπεζες.

Ακούστηκαν απόψεις, υποβλήθηκαν σκέψεις και ερωτήματα, διατυπώθηκαν γνώμες με όλους τους παρευρισκόμενους να αποχωρούν πλουσιότεροι και σοφότεροι για τη δύναμη και σημαντικότητα που κρύβει ο τρίτος αυτός τομέας της Οικονομίας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τόπο, στην ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων πολιτών.

Ενημερωθείτε σύντομα για τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα αλλά και αναλυτικά για την εκδήλωση μέσω των  video (Live Streaming)  ή παρουσιάσεων.

Επιπλέον κατεβάστε τον συλλογικό τόμο με τίτλο "Μελέτες για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία"   που δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2021, στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων επιμόρφωσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που υλοποίησε το ΚΕΚΑΠΕΡ Ρεθύμνου, με την ακαδημαϊκή μέριμνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη συμβολή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Φωτογραφίες από το 2ήμερο

TOP Μετάβαση στο περιεχόμενο